Ιστορικό

Το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1970 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ.κ Ειρηναίου Γαλανάκη αξιοποιώντας τη δωρεά του ευεργέτη Γεωργίου Αννουσάκη.

Όπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης ανέφερε: «η πεποίθηση ότι η αληθινή πίστη δεν είναι μόνο ανάπαυση και γαλήνη, αλλά και προσπάθεια και αγώνας, με οδήγησε να αλλάξω το τάξιμο ενός πιστού ανθρώπου της Επαρχίας Κισάμου και να το μεταφέρω από τις χρυσές εικόνες, στη δημιουργία μιας Στέγης Γηρατειών».

Ωστόσο, παρόλο που το 1970 ιδρύθηκε αυτή η «Στέγη Γηρατειών»,  η σύλληψη της ιδέας είχε ξεκινήσει 3 χρόνια νωρίτερα το 1967.Η λειτουργία του δε επισήμως ξεκίνησε το 1976, με φιλοξενούμενες αρχικά 20 γερόντισσες και εργαζόμενους, μία μαγείρισσα και μία καθαρίστρια. Μετά το 1990 διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες του και από Ίδρυμα Ασυλιακής μορφής, μετουσιώνεται σε Σύγχρονο Κέντρο Παροχής εξειδικευμένης φροντίδας Κλειστής και Ανοικτής περίθαλψης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και τρίτης ηλικίας.

Συνεχιστής, συμπαραστάτης και καθοδηγητής του μακρόπνοου αυτού έργου, ο σημερινός πρόεδρος των ιδρυμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος με αυταπάρνηση συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση και λειτουργία του.

Με συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος αναφέρει: «Όσο υπάρχουν άνθρωποι, που η αγάπη τους γίνεται πράξη με έργα πρόνοιας και αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα και αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο, τόσο θα παραμένει αναμμένο το κερί της ελπίδας και της χαράς».

Δομές Κλειστής Περίθαλψης

Στον τομέα της κλειστής περίθαλψης, το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο χρονίων πασχόντων  στοχεύει στην αναβίωση μιας οικογενειακής στέγης φροντίδας με άμβλυνση των χαρακτηριστικών της ιδρυματικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, ο τομέας της Κλειστής Περίθαλψης αφορά δύο μονάδες κλειστής νοσηλείας ως πάροχοι υγείας του ΕΟΠΠΥ ,παρέχονται δε υπηρεσίες σε 65 ασφαλισμένους,  ηλικιωμένους και Α.Μ.Ε.Α, καθώς και σε 10 ανασφάλιστους.

Επίσης λειτουργεί το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας ‘Ο Άγιος Σπυρίδων’ το οποίο διαθέτει 20 κλίνες για περιστατικά που χρήζουν άμεσης αποθεραπείας.

Σκοπός της λειτουργίας τους είναι η δημιουργία ενός καταφύγιου αρμονικής συμβίωσης με ανθρώπινες συνθήκες και εξατομικευμένη προσφορά φροντίδας όπου μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών που περιλαμβάνει ιατρική παρακολούθηση, νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, εργασιοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και λοιπές  υπηρεσίες υγείας καθώς και κοινωνικές παροχές και δράσεις, ανταποκρίνεται σφαιρικά στις ανάγκες των ηλικιωμένων και των Α.μ.ε.α με σεβασμό στην μοναδικότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας

Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας “Ο Άγιος Σπυρίδων”

Το Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης ‘O Άγιος Σπυρίδων’ αποτελεί πρότυπο ιατρικό κέντρο που στοχεύει στην παροχή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξατομικευμένης αποκατάστασης με έγκυρη διάγνωση, θεραπευτική παρέμβαση και σφαιρική κάλυψη των αναγκών των περιθαλπομένων.

Το Κέντρο διαθέτει είκοσι θέσεις νοσηλείας με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό σε σύγχρονες εγκαταστάσεις για εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αποθεραπείας-αποκατάστασης στηριζόμενο σε μια εξόχως ανθρωποκεντρική φιλοσοφία όπου το άτομο που παρακολουθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης, θεωρείται συμμέτοχο και ουσιαστικά συνεργό σε όλη την διαδικασία της αποθεραπείας του.

Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους είναι δωρεάν καθώς η δαπάνη νοσηλείας τους καλύπτεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατόπιν σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Κέντρου και του συγκεκριμένου ασφαλιστικού φορέα.

Αποστολή του Κέντρου Αποθεραπείας- Αποκατάστασης

Αποστολή του Κέντρου Αποθεραπείας- Αποκατάστασης ‘Ο ‘Αγιος Σπυρίδων’ είναι υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων αποθεραπείας – αποκατάστασης στα άτομα που φιλοξενεί ανταποκρινόμενο ολιστικά στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στοχεύοντας πάντα στην σύντομη παραμονή στο Κέντρο για την ασφαλή μετάβαση στο οικείο, φυσικό περιβάλλον των ασθενών.

Στα πλαίσια αυτά, η ευθύνη και η συμβολή του κέντρου στη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων και των οικογενειών τους και ευρύτερα στην κοινωνία, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ανοικτή Περίθαλψη

Στον Τομέα της Ανοιχτής Περίθαλψης το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο έχει αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο δίκτυο υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δομές ‘‘Βοήθεια στο σπίτι’’

Στον τομέα της ανοικτής περίθαλψης λειτουργούν από το 1995 δύο προγράμματα ‘‘Βοήθεια στο σπίτι’’, το πρώτο αναπτύσσει δράση στην ‘επαρχία’ Κισάμου, και το δεύτερο στην ‘επαρχία’ Σελίνου,.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Έχει τη μορφή των αντίστοιχων ‘home care’ του Ηνωμένου Βασιλείου /Σκανδιναβικών χωρών δίνοντας μια νέα μορφή στην παροχή κοινωνικής προστασίας στον πολίτη.

Απευθύνεται:

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση.

Με προτεραιότητα σ’ αυτούς που:

 Δεν εξυπηρετούνται πλήρως,

 Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα

 Διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι

 Δεν έχουν επαρκείς πόρους

 Καθώς και σε οικογένειες ή άτομα που αντιμετωπίζουν κοινωνικά

προβλήματα.

Παρέχει υπηρεσίες στους Καλλικρατικούς Δήμους Κισάμου, Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου. Οι υπηρεσίες παρέχονται με επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες τους.

Στόχος είναι:Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ηλικιωμένων και των Α.Μ.Ε.Α, η προαγωγή της παραμονής τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, η αποφυγή της χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς, υγιούς διαβίωσης.

Το έτος 2016 εξυπηρετήθηκαν 333 άτομα ενταγμένα στα Προγράμματα «Κατ ΄οίκον βοήθειας»  . Επιπλέον, η Υπηρεσία εξυπηρέτησε 62 περιστατικά που βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,

Μονάδες Φυσικοθεραπείας

Το 1996 το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο ενσωματώνει στις εγκαταστάσεις του ένα πλήρως εξοπλισμένο Φυσιοθεραπευτικό Κέντρο, με τρεις βασικές αίθουσες φυσιοθεραπείας: ηλεκτροθεραπεία, κινησιοθεραπεία και υδροθεραπεία, για την προσφορά υπηρεσιών φυσικοθεραπείας – αποκατάστασης τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς ασθενείς.

Σήμερα διαθέτει τρία πλήρως εξοπλισμένα Παραρτήματα Φυσιοθεραπείας στις περιοχές: Κισάμου, Παλαιόχωρας και Καντάνου, για την εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των ορεινών-δυσπρόσιτων περιοχών που βρίσκονται μακριά από τις αστικές υπηρεσίες υγείας, με συμβολικό ποσό συμμετοχής.

Κύριος στόχος των Παραρτημάτων Φυσιοθεραπευτηρίας του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου είναι η εγκαθίδρυση ενός οργανωμένου δικτύου φροντίδας, όπου σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές υπηρεσίες του ιδρύματος θα καλύπτονται σφαιρικά οι ανάγκες έκαστης περιοχής.

Κινητή Ιατρική Μονάδα

Η κοινωνική προσφορά του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου δεν περιορίζεται στις ανωτέρω κοινωνικές δράσεις. Στα πλαίσια του προνοιακού του έργου στον τομέα της υγείας και της παροχής βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόληψης προέβει στην διάθεση μίας ευέλικτης και άρτιας εξοπλισμένης Κινητής Ιατρικής Μονάδας, δωρεά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ο τομέας της ιατρικής περίθαλψης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες πρόνοιας της Ιεράς Μητρόπολης μας στοχεύοντας στο σύνολο των πολιτών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πληθυσμός της μητροπολιτικής μας περιφέρειας δεν έχει την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης γεγονός που οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικούς αλλά και γεωγραφικούς παράγοντες, (μεγάλος όγκος ορεινών-δυσπρόσιτων περιοχών) γίνεται αντιληπτό ότι ο βέλτιστος τρόπος για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των κατοίκων που ζουν στις εν’ λόγω περιοχές είναι η χρήση μιας Κινητής μονάδας ιατρικής περίθαλψης. Με αυτόν τον τρόπο, ομάδες πληθυσμού που δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν εύκολα και γρήγορα, έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν βασικές αλλά ουσιαστικές ιατρικές υπηρεσίες.

Η Κινητή Μονάδα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου εγκαινιάστηκε το 2014 και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και σε αυτούς που αντιμετωπίζουν παθολογικά ή άλλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα υγείας. Στον υγιή πληθυσμό προωθούνται προγράμματα πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, πρωτογενούς πρόληψης, κοινωνικής φροντίδας και συμβουλευτικής μέριμνας, με απώτερο στόχο την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Για την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών διαθέτει τα ακόλουθα μηχανήματα: Υπέρηχο, Καρδιογράφο, Διαφανοσκόπιο, Αγγειολογικό Doppler, ωτοσκόπιο, Οφθαλμοσκόπιο, Λαρυγγοσκόπιο, Μόνιτορ ασθενή, Σπειρόμετρο.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο – Κοινωνικό Φαρμακείο

Επειδή η υγεία είναι φυσικό αγαθό και δικαίωμα όλων μας στον προαύλιο χώρο του Αννουσάκειο Θεραπευτηρίου συστάθηκε και λειτουργεί με περιοδική συχνότητα Οδοντιατρείο καθώς και Κοινωνικό Φαρμακείο για τις ανασφάλιστες και άπορες οικογένειες.

Για τη λειτουργία του κοινωνικού οδοντιατρείου προγραμματίζονται ραντεβού και συμπληρώνεται κάρτα υγείας του προσερχόμενου με τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά του στοιχεία.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αννουσάκειο Θεραπευτηρίου στοχεύει στην κοινωνική προστασία και μέριμνα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου προμηθεύονται άπορες οικογένειες προϊόντα κατ’ ελάχιστον μια φορά το μήνα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπεια των ωφελουμένων.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου δίδονται δωρεάν στους δικαιούχους:

 Τυποποιημένα τρόφιμα, (όσπρια, ζυμαρικά),

 Κατεψυγμένα προϊόντα, (είδη κρέατος, ψάρι),

 Ελαιόλαδο,

 Γαλακτοκομικά,

 Φρούτα, οπωροκηπευτικά,

 Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας

 Είδη βρεφοανάπτυξης

 Είδη ένδυσης και υπόδησης

 Είδη οικιακού εξοπλισμού

 Εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό (π.χ. βιβλία, παιχνίδια κ.λ.π.).

 Αναλυτικότερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί:

 Μοναχικά άτομα με χαμηλό εισόδημα ή ανεργία.

 Ζευγάρια ή οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, κοινωνικοοικονομικά προβλήματα ή ανεργία.

 Άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67% και άνω με οικονομικά προβλήματα.

 Κοινωνική Κουζίνα – Συσσίτιο

Στις μέρες μας που όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας οδηγούνται στην ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η λειτουργία δομής συσσιτίου είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ. Η δομή συσσιτίου περιλαμβάνει παροχή έτοιμων γευμάτων φαγητού σε ημερήσια συχνότητα στους συνανθρώπους μας που αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, όπως η σίτιση.

Στο μεταξύ, το Αννουσάκειο έχει ανοίξει διόδους επικοινωνίας με ομόλογους φορείς από το 1998, με χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Κύπρος για την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας.
Οι διακρατικές αυτές συνεργασίες δίνουν τη δυνατότητα αποκόμισης εργασιακής εμπειρίας, η οποία είναι εναρμονισμένη με την κουλτούρα κάθε χώρας, αποφέροντας οφέλη και στις δυο πλευρές.